Wat is speltherapie?

Speltherapie is een vorm van psychotherapie waarbij een kind zijn verhaal kan doen door te spelen. Praten mag, maar dat hoeft niet.

Kinderen vinden het lastig om woorden te geven aan hun gevoel. Zij spelen liever over de moeilijke ervaringen dan dat zij erover moeten praten. In spelsituaties voelen kinderen zich vrij, ‘want alles mag en alles kan’.

Kinderen spelen liever over moeilijke ervaringen dan dat ze erover praten.

Spelenderwijs worden blokkades inzichtelijk en leert een kind zijn gevoelens en ervaringen beter te uiten, te ordenen en te begrijpen. Zo wordt een kind in zijn eigen kracht gezet waardoor het zich fijner gaat voelen.

De spelkamer

De therapie vindt plaats in een spelkamer. Dit is een kamer die speciaal is ingericht voor kinderen.

In de spelkamer krijgt je kind de vrijheid om met allerlei speelgoed en expressiemateriaal zijn eigen spel te spelen en daarin uiting te geven aan zijn belevingswereld. Denk hierbij aan poppen, dieren, voertuigen, zand- en watertafel, verkleedspullen, teken-, schilder- en kleimateriaal, gezelschapsspellen, etc.

Verloop

Gedurende de sessie volg ik je kind in zijn spel en neemt hij mij mee in zijn verhaal. Je kind bepaalt de inhoud van het spel en krijgt zo ruimte om zijn gevoelens te uiten, ervaringen te delen en nieuw gedrag uit te proberen en te oefenen. Ik breng hierbij onder woorden wat ik zie gebeuren tijdens de sessie en in het spel. Ik sluit aan bij de initiatieven van je kind,  ik leer de speeltaal van je kind begrijpen en ik geef ondersteuning bij het uiten en verwerken van gevoelens en problemen. Je kind krijgt de ruimte die hij nodig heeft om verder te groeien en zich te ontplooien. Hierdoor zal hij meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zich fijner voelen.

In mijn praktijk help ik kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar.

Speltherapie

Speltherapie is een vorm van psychotherapie waarbij een kind zijn verhaal kan doen door te spelen. Praten mag, maar dat hoeft niet.

Speltherapie >>

Mijn werkwijze

Het proces bestaat uit drie fases: de Verkennende fase, de Verdiepende fase en de Eindfase. Zij zijn onderdeel van mijn werkwijze.

Mijn werkwijze >>

Over mij

Graag help ik kinderen die niet lekker in hun vel zitten door hen te benaderen in hun eigen taal, namelijk door te spelen.

Over mij >>